32- годишният пловдивчанин Геворг Харутюнян  е задържан като организатор на

...
32- годишният пловдивчанин Геворг Харутюнян  е задържан като организатор на
Коментари Харесай

Арменците продавали инструменти- ментета през 4 онлайн- магазина

32- годишният пловдивчанин Геворг Харутюнян  е арестуван като уредник на схемата с продажба на китайска техника с немски марки, научи T rafficNews .  В ареста също е майка му Карине Ховсепян и татко му Григорий.  Задържани са сестра му и шурей му. За 72 часа в ареста са също Мартин Попов и Мирослав Стаменов.
Прочетете още
Групата е оперирала през 4  онлайн магазина, като всеки от тях е обвързван с друга компания. Основен снабдител и на четирите магазина е Геворг Харутюнян.  Topmaistor ”  и „ Кraft-shop ” се водят благосъстоятелност на компания „ Веле трейд ”, чийто шеф, съгласно Търговския указател е майката на Геворг – Карине.  „ Мegamaistor ” е на компания „ Майстор. Бг ” със притежател Мартин Попов, а „ Techforman ” e на компания „ Юнайтед груп ” на Мирослав Стаменов.  Той има и компания „ Тех фор мен ”.

Последните данни за облага на компаниите са от 2021 година, като макар оповестените от прокуратурата обороти  от  2,5 милиона лв. годишно, те са регистрирани по Данък добавена стойност през 2022 и 2023 година

При обзор на онлайн магазините откриваме, че и четирите продават марката CRAFT WORD. При инспекция в регистрите на Патентно ведомство  не откриваме записана въпросната марка. Според наши източници онлайн магазините са продавали също принадлежности от марките „ Honda ”, „ Shtihl ”, „ Makita ” и „ Dewalt ”. 

Проверка в търсачките открива голям брой отрицателни мнения по отношение на китайската техника и отношението на притежателя на магазините.

 „ Не се лъжете да купувате от тези онлайн магазини!
Купихме предходната година бензинова резачка, която на 10.09. тази година изпратихме в Пловдив за ремонт, защото е в гаранция. По техните условия ремонт се прави в границите на 30 дни, само че ме увериха, че ще я получа назад най-вече до 14 дни. Резачката е била взета от тях в Еконт на 14.09. След към 16-18 дни се обадих за информация какво се случва и по кое време ще има опция да я върнат. Девойката общително ме уведоми, че ще попита в сервиза и иска ми се обади до края на деня. Така ме лъгаха една седмица и никаква информация до края на деня. На 4.10 персонално разговарях с Геворг Харутюнян и същия ме увери, че в случай че до петък  в случай че не получа резачката в Еконт, на 11.10 ще бъде изпратена друга. На 11.10 се повтори същото обещания, тъй като резачка нямаше.
След многократните им неистини на 18.10 пуснах сигнал в районна прокуратура Пловдив против тях за машинация. Предупредих ги за сигнала и желаех възобновяване на сумата. На  22.10 ме уведомиха, че се намират в Еконт и пускат пратката.  Естествено, че нямаше пратка на идващия ден. Получихме резачката на 26.10, като двете доставки ми костваха 18 лева Проблемът със запалването беше отхвърлен, само че я получихме със скъсани уплътнения на масления филтър, незатегнати капачки, целия кашон беше в масло и бензин. Добре, че в Еконт не се пуши, тъй като можеше да стане пожар. Ремонтът по гаранция беше 42 дни!, написа неудовлетворен консуматор.

Днес Окръжна прокуратура  заяви, че е формирано досъдебно произвеждане срещу  проведена незаконна група.   Задържани са 10 души, обискирани са 30 адреса. Иззети са голям брой артикули,  документи и 14 първокласни автомобила. Те са били закупувани от обвинените, като те са с приходи от 0 до 400 лв. на месец ", заяви  наблюдаващият прокурор Галина Минчева. Тя посочи, че при обиските е открит 3- етажен склад, цялостен със строителни принадлежности. На пристанище Варна пък са арестувани няколко контейнера със стока, импорт от Китай, като адресат е пловдивско сдружение, благосъстоятелност на един от арестуваните. Намерени са и огромно количество стикери с разнообразни марки.

Установено е, че през 2022 година две от сдруженията,  внасяли инструментите, са имали към 2,5 милиона оборот, а през 2023 година той е бил 3 милиона лв.. Приходите обаче не са били декларирани пред Национална агенция за приходите, не са плащани и налози за тях. Печалбата е била влагана в парцели, първокласни коли или обръщана във валута, което влиза в квалификацията за пране на пари. 

Разследването продължава.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР